9 januari 2013

230 Volt & Landström


230 Volt och landström är enligt mig ett måste i dagsläget. Det är relativt enkelt och billigt att installera och underlättar mycket. Det är datorer som ska laddas, hår som ska fönas osv. Vi började med att undersöka vad vi hade att arbeta med och vad som behövde bytas ut. Det fanns skilda förbrukar och startbatterier. Däremot var det ett av dem som inte tog emot laddning längre som vi fick byta ut.

Uttaget för landström fick vi placera inne i båten eftersom det inte finns några luckor eller annan passlig plats "ute på däck". Men det löste sig ganska bra under skarndäck bakom kylen på styrbord sida. Bredvid placerade vi även ett 230v uttag.

Landström för 230 volt

Landström för 230 volt

Vi placerade ytterligare ett uttag på babord sida om förarplatsen. När vi skruvade bort skivan under ratten konstaterade vi att någon har gjort om hela 12v systemet för inte så länge sedan. Annars kan det ju se förfärligt ut på en såpas gammal båt med flera ägare som har dragit några kablar var. 

Koppling av landström i båtElsystem för 12 volt och 230 volt i båt

Jordfelsbrytaren placerade vi i ruffen direkt på styrbord sida där det finns en liten garderob. Det var en gammal som fanns hemma redan. Den har ett uttag på sig så inne i ruffen får det räcka så länge.

Jordfelsbrytare för landström i båt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar