6 februari 2013

Teak eller Mahogny?

Ja, för många är det sak samma. Sedan finns ju dom där sjöbjörnarna som alltid, alltid, vet exakt vad andra har utan att knappt ha sett båten. Men hursomhelst så är det ju två olika träslag.

Mahogny kan vara flera olika träslag från mahognyfamiljen Meliaceae som växer på ett flertal platser på jorden. Mahognyn har en vacker rödbrun färg, ointressant för termiter och vattentåligt. Därför användes det förr väldigt flitigt inom båtindustrin. Idag är handel med många av mahognysorterna reglerade på grund av för stor avverkning och de flesta länderna har förbjudit import av vissa mahognysorter.

Teak då? Jo, i huvudsak har teaken samma egenskaper som mahogny. Rödbrun färg, hårt, tungt och elastiskt vilket gör även den användningsbar när det gäller båtar. Teak är rikt på olja och därför är också den motståndig mot väta. Det sägs att teaken passar bättre än mahogny om det är tänkt att den ska vara obehandlad, eller ute, men då får den en gråare ton.

Teak eller mahogny
Mahogny                                                                        Teak 

Hur var det nu då, vilken är vilken? På bilden som jag lånat är det Honduras Mahogny till vänster och Teak till höger som båda är behandlade med fernissa. De huvudsakliga dragen jag har kommit fram till är att mahogny har en rödare färg och teak en lite brunare. Annars är ådringen "längre" och "grövre" i teaken.

Teak trä
Stockar av teak (Lånad Bild)

Det vi har kommit fram till gällande Esmeralda är alltså att vi har mestadels mahogny. Däremot är de nya durkarna av teak och eventuellt några andra mindre detaljer. Jag kanske blandar på det i kommande inlägg, men hoppas ni har överseende med det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar