26 februari 2013

Hamnguide - Åland

Man kan läsa i både Ålands Sjöfart och Ålandstidningen att Anders Hellbergs omdebatterade hamnguide har kommit ut. Det är en bok över de åländska gästhamnarna och 27 naturhamnar. Anders vann tävlingen Skraknästet, motsvarighet till svenska Draknästet, för ett år sedan med sin idé om en hamnguide över Åland. 

Åland - gästhamnar, farleder och ankarplatser
Bild från hamnguide.ax
(Klicka på "läs vidare" för att fortsätta läsa inlägget)




Det var många markägare som blev upprörda och inte ville att just deras vikar och stränder skulle publiceras och invaderas av båtturister. Enligt tidningarna har en del av naturhamnarna plockats bort men en del finns med. Det ska däremot framgå vilka bryggor som de boende inte vill ha gäster vid och vilka som är okej att lägga till vid. 

Vad jag känner till är det här den första hamnguiden över Åland som gjorts. Jag förstår att markägarna är  rädda för att det ska öka med båtturister. Men det är nog bara att acceptera att allt förändras. Det är en enorm skillnad om man jämför den svenska skärgården utanför Stockholm. Där finns överflöd av guider som visar allmänheten till naturhamnarna. Som åländsk båtturist är man van att ha en hel vik eller ö för sig själv till natthamn. Medan i Stockholms skärgård kan du få nöja dig med att få en ankarplats utan att behöva lägga fendrar på båda sidor (lite överdrivet, men bara lite). Dessutom finns det miljöstationer och utedass på många av dem. Inte nog med det, på morgonen kan det även komma en större gummibåt som säljer nybakat bröd, glass och dagens tidningar i naturhamnarna! Det är långt från den åländska skärgården.

Naturhamn
Naturhamn i Stockholms skärgård
Nu menar jag inte att det ska vara på det viset på Åland också. Men om det skulle öka lite mer med båtar över hela säsongen tror jag det skulle bidra till ett bättre samspel mellan markägare och turister. Det som skulle hjälpa på traven är om markägare/landskapet skulle fundera på miljöstationer i skärgården för båtturisterna. Då skulle markägare inte behöva oroa sig för nedskräpning heller.

Hamnguiden finns att beställa via deras hemsida, där finns även en hel del hamnar som "inte fick plats" i den tryckta boken. Kanske det är där de bortplockade naturhamnarna finns? Annars finns den även på Adlibris.se för 416 kr. Eller Adlibris.fi för 48,80 €

Solnedgång på SRCC klubbö Jolpen
SRCCs klubbö Jolpen i Stockholms Skärgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar