26 februari 2013

Hamnguide - Åland

Man kan läsa i både Ålands Sjöfart och Ålandstidningen att Anders Hellbergs omdebatterade hamnguide har kommit ut. Det är en bok över de åländska gästhamnarna och 27 naturhamnar. Anders vann tävlingen Skraknästet, motsvarighet till svenska Draknästet, för ett år sedan med sin idé om en hamnguide över Åland. 

Åland - gästhamnar, farleder och ankarplatser
Bild från hamnguide.ax
(Klicka på "läs vidare" för att fortsätta läsa inlägget)


25 februari 2013

Allt för sjön

Tidningen Praktiskt Båtägare hade för ett tag sedan en tävling på deras sida på Facebook. De lottade ut biljetter till Allt för sjön. Så jag tänkte att det skulle ju vara kul att fara på båtmässan. Jag har inte varit sedan jag flyttade hit upp till Umeå.

Den här gången hade jag tydligen tur och vann två biljetter! 

Vunnit två biljetter till båtmässan Allt för sjön

Nu återstår det bara att få tag i flygbiljetter.. Vanligtvis brukar det finnas i överflöd, men förstås inte just nu. Men det kanske dyker upp sista minuten biljetter om inte annat.

17 februari 2013

Träjobb

När man väl har förnyat något i en båt så ser det andra genast värre ut än tidigare, trots att det inte var så hemskt till en början. Men när man ser på dessa bilder kan man ganska snabbt konstatera att allt trä är i behov av en grundlig genomgång.

Slipning av mahogny

Här ovan är den lilla väggen bakom förarplatsen mot pentryt. På bilden nedan är motsvarande sida mot kylen. På den första bilden är träet som det var när vi köpte henne. Urblekt med rätt mycket skador i lacken. På den andra är all lack helt bortslipat och träet är betsat i väntan på lackning.
(Här finns bilder för att få bättre översikt av båten)

Slipa mahogny

Slipa mahogny i båt
Lysröret i taket gjorde att bilden blev ljusare uppe i hörnet

Här är skottet in till ruffen på styrbord sida. Det här är också efter slipning och bets. Det blir en stor skillnad jämfört med tidigare! Men det är viktigt att vara försiktig när man slipar på fanérskivor eftersom själva mahognyn endast är någon millimeter tjock. Slipar man för hårt blir det en ljus fläck som är svårt att åtgärda.


6 februari 2013

Teak eller Mahogny?

Ja, för många är det sak samma. Sedan finns ju dom där sjöbjörnarna som alltid, alltid, vet exakt vad andra har utan att knappt ha sett båten. Men hursomhelst så är det ju två olika träslag.

Mahogny kan vara flera olika träslag från mahognyfamiljen Meliaceae som växer på ett flertal platser på jorden. Mahognyn har en vacker rödbrun färg, ointressant för termiter och vattentåligt. Därför användes det förr väldigt flitigt inom båtindustrin. Idag är handel med många av mahognysorterna reglerade på grund av för stor avverkning och de flesta länderna har förbjudit import av vissa mahognysorter.

Teak då? Jo, i huvudsak har teaken samma egenskaper som mahogny. Rödbrun färg, hårt, tungt och elastiskt vilket gör även den användningsbar när det gäller båtar. Teak är rikt på olja och därför är också den motståndig mot väta. Det sägs att teaken passar bättre än mahogny om det är tänkt att den ska vara obehandlad, eller ute, men då får den en gråare ton.

Teak eller mahogny
Mahogny                                                                        Teak 

Hur var det nu då, vilken är vilken? På bilden som jag lånat är det Honduras Mahogny till vänster och Teak till höger som båda är behandlade med fernissa. De huvudsakliga dragen jag har kommit fram till är att mahogny har en rödare färg och teak en lite brunare. Annars är ådringen "längre" och "grövre" i teaken.

Teak trä
Stockar av teak (Lånad Bild)

Det vi har kommit fram till gällande Esmeralda är alltså att vi har mestadels mahogny. Däremot är de nya durkarna av teak och eventuellt några andra mindre detaljer. Jag kanske blandar på det i kommande inlägg, men hoppas ni har överseende med det.



2 februari 2013

Fantastiskt!

Då var även durkskivorna i aktern färdiga. Nu skall alla skickas iväg för lackning så vi får en slitstark och perfekt yta.

Nåtad durk teak teakplywood

Eftersom vi har bytt ut det gamla bordet behövdes även nya fästen för benen i durken. Hål för både benen och mässningsbeslagen sågade vi ut före vi skickar durkarna på lackning för att inte riskera att skada lacken senare. Givetvis monterar vi dem efter durkarna är lackade. Här på bilderna ser de nästan lackade ut men det är för att de nyligen är strukna med ett lager olja.

Nåtad durk teak teakplywood

Bordet är en modell som sidorna går att fälla in som vi köpte begagnat fast det var oanvänt pga felköp. Benen och beslagen är från SeaSea, 220kr respektive 95kr/st. Vi valde de längre benen som är 700mm så det blir lite rymligare.


Nåtad durk teak teakplywood

Här är de nya durkarna och bordet på prov i båten. Ett riktigt lyft i jämförelse med tidigare!