24 maj 2013

AIS + Gästbok

Nu har det hittat hit två nya flikar igen, AIS och Gästbok. På AIS kan du se och följa fartyg live över hela världen och i Gästboken kan du lämna en kommentar om du vill!

AIS + Gästbok 
AIS

Trevlig helg!

23 maj 2013

Som nya!

De specialtillverkade takluckorna som finns på båten har fått en ordentlig renovering. Som jag berättade om tidigare har man någon gång bytt ut kapellet mot en playwoodakiva med två luckor i. Luckorna är av plexiglas (akrylplast) med en ram av teaklister. Träet hade blivit slitet i och med att lacken hade flagnat bort, glaset var både repigt och sprucket. Nu är det nytt plexiglas och omlackade ramar. Skivan som de sitter i har vi bara slipat och målat i väntan på en bättre lösning.

Tacklucka båt

Glaset har en lätt mörk toning som hindrar direkt insyn, men det är så lite så att det knappt märks från insidan.

Takluckor båt

Nu återstår bara en låsning till dem.




22 maj 2013

Bilder


Som ni kanske redan har lagt märke till har det kommit en ny flik uppe i navigationsfältet som heter Bilder. Där tänkte jag dela med mig av lite bilder från den Ålänska skärgården och naturen. 

Ålands skärgård bilder

Ha en trevlig dag!

19 maj 2013

Grabbräcken

Min farmor sa en gång, "Har ni bara grabbräcken på båten?" 
"Jo.." svarade jag fundersamt. 
"Var ska flickorna hålla i sig då?!" 
hmm...

slipa mahogny

Alla trädelar som har gått att skruva loss har vi tagit bort och slipat bort allt gammal lack. Ena grabbräcket som är på rufftaket behövde limmas eftersom den hade spruckit längs med. Innan vi skruvade tillbaka allting har vi målat inne i styrhytten med en vit tvåkomponentsfärg, likadant som tidigare, och en enkomponent på taket som också har varit målat sedan tidigare. De flesta delarna har fått ungefär 4-6 lager lack, lite beroende på när vi har känt att det har blivit ett bra slutresultat.

lacka mahogny

Dom två grova grabbräckena som sitter inne i styrhytten är av en personlig favorit. Dom är robusta och ger en antydan om att man behöver något ordentligt att hålla i när man är ute med den här båten, om det sen är en bra sak eller inte får vi se, det sägs att hon ska rulla ordentligt!

lackade mahognydelar
Slipa båt
Slipat och klart för målning
Grabbräcke i mahogny
grabbräcke i mahogny




16 maj 2013

Stockholm - Mariehamn i en Scampi 30


Förra veckan var jag med min bror och hans fru till Stockholm för att segla hem deras nyförvärv, en Scampi 30. Han har en egen blogg där han skriver om båten som bland annat ska få en ny motor.

Scampi 30
Här lyfts båten på vagnen och spänns fast.

Scampagne, som båten heter, sjösattes på söndagen när jag kom dit. Då hade de andra redan varit där och väntat hela dagen på att det skulle bli deras tur att komma i sjön. Båten har legat vid Hunduddens båtvarv på Djurgården över vintern tillsammans med otaligt många andra båtar. Där sjösätts båtarna inte riktigt som vi är vana med. De lyfts först med kran från stöttorna till en specialkonsturerad vagn där båten spänns fast med en lätt lutning mot bakpartiet. Sedan rullas vagnen ned på en räls hela vägen ut i vattnet tills båten flyter självt. Klart, nästa! Oerhört snabbt och smidigt måste jag säga.

Scampi 30 sjösättning

Sedan var det bara att vänta på att få komma till mastkranen. Vi hade tur med påmastningen i och med att nästan alla for hem till kvällen. Då fick vi fundera på hur det hela fungerade utan att någon stod i kö och stressade oss.

Scampi 30 Koj
Soffan på babord sida gick att bädda ut till en rejäl koj som var riktigt bekväm!

Scampi 30

Måndag morgon, vi hade inget kaffe, men vad gör de när det finns pizza och te (plus jordgubbar)! En av de bästa frukostarna på länge måste jag säga. I princip hela måndagen gick åt att proviantera och inhandla saker till båten samt ett litet veterinärbesök med avmaskning för skeppshunden som är ett krav när man åker utomlands. På kvällen pysslade vi på båten för att göra klart för avfärd nästa morgon. Vi satte alla linor på plats och satte på och testade seglen. 

Scampagne
Som förrätt till middagen på Scampagne blev det givetvis scampi och champagne, elegant ska det va!

På tisdagen började vi seglatsen hem till Åland. Vi startade vid 8-tiden från Hundudden men hade lite väl lite vind till en början. Men det var nog bra så vi fick se att allt fungerade som det skulle.

Sebastian Joelsson
Passerar Vaxholms kastell, med en liten gnutta sommarkänsla
Scampi 30
Scampi 30

Senare på dagen började det blåsa mer och vi kom upp i 7 knop under en liten stund, annars var det ungefär 6 knop till största delen. När vi hade några mil kvar till Furusund mojnade vinden och vi bestämde oss för att pröva spinnakern. Direkt ökade farten med det dubbla, från tre till sex knop!

Scampi 30 Spinnaker
Scampi 30 Furusunds Gästhamn

Vi var framme i Furusund vid femtiden och kände oss nöjda med dagens seglats. När vi skulle koppla i landströmmen insåg "någon" att "någon" (inte jag) hade lämnat den lilla blåa adaptern i hamnen i Stockholm. Och självklart hade macken i furusund slut på sådana precis då, men vi klarade oss bra ändå.

Man kan absolut konstatera att säsongen inte har kommit igång ännu. Ofta är det ingen som svarar när man ringer servicenumret men här fick vi faktiskt tag i hamnkaptenen som tyvärr berättade att både toaletter och duschar var under renovering ännu, men vi klarade oss bra med toaletten i båten. Förutom oss var den bara en annan besökare i hamnen under natten

Fejan
Läkarvillan Kongo

På onsdagen gav vi oss av tidigt med sikte på Fejan utanför Kapellskär. Vi gick dit för motor eftersom vinden nästan var noll på morgonen. När vi kom dit gick vi runt på ön som har varit karantän för bland annat kolera. Det fanns flera fina och intressanta byggnader att se och läsa om. Bland annat fanns ett stort sjukhus i tegel som uppfördes i början av 1900-talet som nu var igenbommat. Skeppshunden Kingen fick också sin sista chans att slå en drill innan vi seglade ut på havet.

Hund ombord
"Captain"
Efter cirka fem timmar hade vi kommit över Ålands hav och var förtöjda i ÅSS gästhamn utan några problem. 

Eftersom jag inte har så stor kunskap om segelbåtar så blir det inte så mycket sådant här, men titta in på scampagne.blogspot.se så hittar ni säkert mera intressanta saker om den här båten.